Tern electric bikes are built with robust components for a safe ebike.

Het Afmonteren en Bouwen van een Veilige E-Bike

Reedsbij de start van het ontwerpproces hebben we uw veiligheid voor ogen. We willen dat onze e-bikes een laag zwaartepunt hebben zodat de fietsen makkelijker bestuurbaar zijn en een superstabiel rijgedrag hebben, ongeacht wat u ermee vervoert. We ontwerpen ook doorstapframes om het op- en afstappen zo eenvoudig mogelijk te maken, waarbij het ook makkelijker is om de fiets stabiel te houden als die kleine achterop de bagagedrager wil klimmen. En u kunt Tern e-cargorijders altijd herkennen aan het feit dat ze niet voorovergebogen zitten. Ze zitten behoorlijk rechtop om goed te zien en gezien te worden.

En omdat we willen dat mensen onze e-bikes gebruiken om boodschappen te doen of de kinderen bij school af te leveren, moeten we vooraf besluiten hoeveel gewicht de fiets moet kunnen dragen. Deze gewichtslimiet noemen we het Maximaal Toegestaan Totaalgewicht (MTT). Dat is het gecombineerde gewicht van de fiets, de rijder/ster (+ passagier(s)), bagage en accessoires.

Het draaggewicht testen voor uw veiligheid

Het MTT van de GSD is 200 kg. Deze gewichtslimiet werd vanaf het allereerste ontwerpstadium meegenomen en had een grote invloed op het ontwerpproces en de keuze van de componenten die we hebben gemaakt. U kunt op deze gewichtslimiet vertrouwen want na het ontwerp, de bouw en de interne testen hebben we het frame en de vork naar het onafhankelijke testinstituut EFBE Prüftechniek gestuurd om de fiets te testen en te certificeren.

Lees meer over hoe we onze e-bikeframes en vorken testen en certificeren.

Maar niet alleen het frame en de vork, ook andere kritische onderdelen die belast worden zoals de stuurkolom, stuurpen, zadelpen en bagagedrager, worden getest en gecertificeerd door onafhankelijke testlabs om te zien of ze voldoen aan de geclaimde gewichtslimiet.

Onderdelen zijn belangrijk voor de veiligheid

Safety Starts with Design - Tern Electric Bikes

Bij het ontwerpen van een e-bike met een hogere gewichtslimiet, zoals een elektrische transportfiets, moeten ook de onderdelen zorgvuldig worden gekozen. Het zijn niet alleen het frame en de vork die zwaar worden belast, ook de remmen, wielen, banden en overige componenten moeten overweg kunnen met de hogere belasting.

Niemand wil dat er een wiel stuk gaat als de fiets zwaar beladen is.

Aandrijflijnen en kettingen zullen ook sneller slijten op een e-bike en daarom gebruiken we duurzamere en hoogwaardiger componenten op die plekken zodat u langer kunt blijven rijden.

En omdat onze e-bikes zijn ontworpen voor het vervoeren van zware bagage of personen, gebruiken we de hoogste kwaliteit e-bikesystemen en hydraulische schijfremmen.

Er zijn weliswaar veel fietsonderdelen die in principe geschikt zijn voor een e-bike, maar wij zijn van mening dat het de moeite waard is om een hogere kwaliteit onderdelen te gebruiken om ook met zware bagage een soepel en stabiel rijgedrag te verzekeren, en om te zorgen dat u altijd op tijd tot stilstand komt, ongeacht de weersomstandigheden.

Een veiliger e-bike met Bosch

Bosch e-bikesystemen staan bekend om hun soepele, veilige rijgedrag. Dit bedrijf maakt middenmotoren die een natuurlijk ondersteuningsgevoel geven. Drie sensoren meten de pedaalkracht, de cadans en de snelheid meer dan 1000 keer per seconde. Dat zorgt voor een organische interactie tussen u en uw e-bike. Minder geavanceerde systemen die vertrouwen op eenvoudige cadans- of snelheidssensoren, kunnen onverwachts en op een schokkerige manier ondersteuning leveren. Dat kan gevaarlijk zijn als u door druk verkeer rijdt. En omdat de Bosch-ondersteuningskracht nauwkeurig wordt gedoseerd door de pedaalkracht, voelt uw fiets altijd vertrouwd en gecontroleerd aan.

De voordelen van Bosch-motoren zijn ruimschoots bekend in de e-bikemarkt, maar wellicht de grootste bijdrage die Bosch levert aan de e-bikeveiligheid is hun ontwerp van het accu laden en het totale elektrische systeemontwerp.

Accuveiligheid

Bosch Dual Batteries

Als ze op de juiste manier zijn ontworpen, gebouwd en getest, zijn e-bike-accu's zeer veilig. Maar het bezuinigen op onderdelen om een lagere prijs te realiseren, kan leiden tot aanzienlijke risico's. Eén van de grootste risico's van een onveilige e-bike is het brandgevaar. Accu's moeten zorgvuldig worden ontworpen en geassembleerd en dan op de juiste manier worden gekoppeld aan hoogwaardige motorsystemen om te zorgen dat hun grote energiepotentieel in veilige banen wordt geleid.

Hoewel er veel progressie is geboekt, zijn de verplichte veiligheidsstandaards in sommige marken zoals de VS niet erg streng. Omdat de accu (met afstand) het duurste onderdeel is van een e-bike, is het niet verwonderlijk dat er gevaarlijke, slechte e-bike-accu's op de markt zijn verschenen.

Het belang van de UL2849-certificering

Omdat overheden niet altijd de hoogste standaard vaststellen, moest de e-bike-industrie zelf de handschoen opnemen. In 2020 werkte het test- en certificeringsbedrijf UL samen met tientallen experts en industrieleiders om de UL2849 e-bikecertificering te ontwikkelen. UL2849 test niet alleen e-bike-accu's: de certificering houdt in dat de e-bike-accu, het motorsysteem en de lader zorgvuldig zijn onderzocht op potentiële gevaren, inclusief brandgevaar, explosies en kortsluiting.

Bosch is een van de weinige leveranciers van e-bikesystemen die heeft gegarandeerd dat al hun accu's, motorsystemen en laders voldoen aan de UL2849-standaard. Het kiezen van een UL-gecertificeerde accu en motorsysteem zou een topprioriteit moeten zijn voor alle e-bikekopers. Lees bijvoorbeeld het standpunt van de Amerikaanse organisatie voor consumentenveiligheid, de Consumer Products Safety Commission (CPSC) hieromtrent.

Schijfremmen

Tern GSD - Magura 4-piston disc brakes

Het hebben van een veilig e-bikesysteem heeft absolute topprioriteit, maar een e-bike is ook nog steeds gewoon een fiets. En als u door de straten zoeft met bagage en een kind achterop, dan zijn de remmen een van de fietsonderdelen die u het meest waardeert.

Alle goede e-bikes hebben schijfremmen. Maar het is belangrijk om te weten dat er twee soorten schijfremmen zijn: mechanische en hydraulische.

Hydraulische schijfremmen garanderen een consistente en probleemloze remwerking en leveren onder alle omstandigheden meer remkracht, ook bij zware belading. Voor een optimale remwerking is een correcte afstelling van het remsysteem vereist. Daarom adviseert Tern dringend om het onderhoudswerk aan uw remmen uit te besteden aan uw plaatselijke Tern-dealer. Als ze goed zijn afgesteld, zijn hydraulische schijfremmen zeer gebruiksvriendelijk en erg betrouwbaar.

Elektrische fietsen hebben hydraulische schijfremmen nodig. Maar niet alle hydraulische schijfremmen zijn hetzelfde. Slechte hydraulische remmen zijn niet beter dan goede mechanische schijfremmen. Daarom werkt Tern alleen samen met industrieleiders zoals Magura, Shimano en Tektro. Op de Tern GSD gebruikt Tern alleen Magura-remmen omdat deze remmen per wiel vier remzuigers hebben in plaats van de gebruikelijke twee.

Magura ontwikkelt remmen voor zware motoren (inclusief Harley Davidson en BMW) en gebruikt deze kennis ook bij het ontwerp van extra krachtige e-bike remsystemen.

Magura gebruikt dikkere remschijven en duurzamere remklauwen om de extra warmte te kunnen absorberen die ontstaat door de grotere remkrachten bij e-bikes (remmen verliezen hun kracht als ze oververhit raken). Vervolgens testen ze hun e-bike-schijfremmen met behulp van z.g. dynamometers die ook gebruikt worden voor motorfietsen om te zorgen dat de remmen goed blijven functioneren onder extreme remomstandigheden.

Bij Tern zijn we van mening dat onze e-bikes leuk zijn om te rijden, maar het is geen speelgoed. Ze zijn ontworpen en gebouwd als nuttige werktuigen om zware bagage en/of passagiers te vervoeren. En de onderdelen die we kiezen op onze fietsen, moeten u helpen om uw taken veilig te kunnen doen.

Eén van de grootste risico's van een onveilige e-bike is brandgevaar. Kies altijd voor een e-bikesysteem en accu met een UL2849-certificering als u een e-bike koopt.

E-Bike-Sicherheit

Bij e-bikes wordt vaak een maximale gewichtslimiet aangegeven, en het is belangrijk dat de meest cruciale onderdelen van de fiets - het frame en de voorvork - door een onafhankelijke partij worden getest en gecertificeerd om te garanderen dat ze bestand zijn tegen de krachten die overeenkomen met de geclaimde gewichtsbelasting.

E-Bike-Sicherheit

Het rijden met een e-bike zorgt voor een zware belasting op het frame, de voorvork, de remmen en de wielen. Er zijn betere onderdelen nodig om een soepel en stabiel rijgedrag bij hogere snelheden te garanderen en er zeker van te zijn dat u onder alle weersomstandigheden op tijd tot stilstand komt.

E-Bike-Sicherheit