The Real Value of Buying Your E-Bike From a Local Bike Shop

De Meerwaarde van het Kopen van een E-Bike bij Uw Plaatselijke Fietsenwinkel

Updated on 

Elsbeth, eigenaresse van Four Star Family Cyclery (Foto: Stephanie Bassos)

 

Het kopen van een e-bike is een grote stap op weg naar een gezondere, milieuvriendelijker levensstijl. Het is ook een grote aanschaf die u graag goed wilt overwegen. De meeste mensen besteden daarom veel tijd en energie aan het zoeken van de juiste e-bike voor hun zuurverdiende geld.

Tegenwoordig vindt een groot deel van dit proces online plaats, waar potentiële e-bike-kopers de voor- en nadelen van de modellen die ze op het oog hebben, uitvoerig bediscussiëren. Het is mooi om te zien hoe e-bike-enthousiasten hun ervaringen delen en elkaar helpen met het vergelijken van de mogelijkheden, de kwaliteit en de constructie van de verschillende modellen. Dat is precies de gemeenschappelijke deler waar de fietsenwereld beroemd om is!

Maar waar de gedetailleerde vergelijking van de afmontage van fietsen heel veel aandacht krijgt, worden de minder tastbare aspecten van het aankopen van een elektrische fiets veel minder benadrukt. Hoe eenvoudig is bijvoorbeeld het onderhoud van die nieuwe e-bike? En op welke ondersteuning kunt u rekenen als u achteraf vragen hebt?

Zulke ervaringsfeiten zijn misschien niet zo voor de hand liggend als bijvoorbeeld de vergelijking tussen een achterwielmotor en een middenmotor, maar op de lange termijn kunnen zulke aspecten cruciaal zijn voor uw aankooptevredenheid. Dat is ook meteen de belangrijkste reden waarom wij uitsluitend met de plaatselijke vakhandel samenwerken (en dat ook altijd zullen blijven doen).

In dit artikel willen we de discussie over de aankoop van een e-bike in het juiste perspectief plaatsen. We leggen uit waarom de aankoop bij een lokale fietsenhandel veel meer waarde toevoegt dat u zich in eerste instantie realiseert.

De juiste fiets kiezen (en vertrouwen hebben in uw aankoop)

Bij de plaatselijke fietsenwinkels werken mensen die gek zijn op fietsen. Meestal gaat het bij hen om meer dan alleen de verkoop van een product – ze zijn pas blij als er een ‘perfecte match’ ontstaat tussen u en uw nieuwe fiets. Ze willen ook graag dat meer mensen gaan fietsen (net als wij!). En door u te helpen om de juiste e-bike te vinden, bereiken ze dat doel.

Elsbeth, eigenaresse van Four Star Family Cyclery (Foto: Stephanie Bassos)

Kopen bij een plaatselijke vakhandel geeft u de gelegenheid om vragen te stellen en goed advies te krijgen voordat u tot aankoop overgaat. Het maak niet uit hoeveel onderzoek u zelf vooraf hebt gedaan, er zijn altijd factoren die u misschien over het hoofd hebt gezien, maar waar de vakmensen in de winkel wel aan denken. Per slot van rekening hebben deze mensen een uitgebreide ervaring met verschillende soorten fietsen en ze zijn experts in het bepalen van de kenmerken die het meest relevant voor u zijn.

Nadat ze samen met u de keuzemogelijkheden hebben beperkt, kan uw vakhandelaar zorgen voor een testrit op de fietsen die in uw uiteindelijke selectie zijn gekomen. Als u echt wilt bepalen of een e-bike goed bij u past, dan gaat er niets boven een proefrit. Alleen dan kunt u beoordelen of het zwaartepunt, de zitpositie en het rijgedrag (ook bij zwaardere belasting) goed bij u passen. Sommige dealers begeleiden hun klanten zelfs tijdens de proefrit om te wijzen op alle kenmerken en functies zodat de klant een goede indruk krijgt van de geteste fiets.

Maak gebruik van die diepgaande kennis van uw vakhandel en laat u bij de keuze van een e-bike door hen adviseren. Als u daarna tot aankoop overgaat, dan kunt u erop vertrouwen dat uw fiets is gebouwd, geassembleerd en afgesteld door een vakman of vakvrouw die samen met u bij de aflevering een veiligheidschecklist afloopt zodat uw carrière als e-biker meteen goed van start gaat.

Een plaatselijk aanspreekpunt voor service en onderhoud

E-bikes zijn complexe machines met veel onderdelen en in velerlei opzichten vergelijkbaar met auto’s. En net als bij auto’s hebben ze regelmatig onderhoud en af en toe een reparatie nodig.

Zou u een auto kopen op internet? En zou u van plan zijn om bij panne de motorkap te openen, het probleem vast te stellen, een nieuwe distributieriem of remschijf te bestellen en die zelf te monteren met behulp van een handboek of een YouTube-video?

Tenzij u zelf automonteur bent, staat zo’n scenario garant voor pure frustratie. En dat geldt evenzeer voor e-bikes. Hoewel een hoogwaardige e-bike niet al te veel reparatie nodig zal hebben, kan het toch wel eens voorkomen. En als dat het geval is, dan wilt u de fiets snel naar uw vakhandel in de buurt brengen - en niet zelf proberen om het probleem te ontdekken en op te lossen, of een hele serie e-mails sturen of ettelijke telefoontjes plegen met iemand die zich aan de andere kant van de wereld bevindt. Het repareren van een defecte e-bike is een gecompliceerde klus waar een geschoolde monteur met de juiste diagnose-apparaten en gereedschappen voor nodig is

Aaron (links) en Mark (rechts), Clever Cycles (Foto: @clevercycles | Instagram)

Uw plaatselijke fietsenwinkel heeft op zijn minst één gekwalificeerde fietsmonteur in dienst die uw probleem waarschijnlijk al eens heeft gezien. Als u in die winkel koopt, dan hebt u altijd eenvoudige toegang tot iemand die uw e-bike kan repareren en ervoor zorgt dat uw fiets verkeersveilig is voordat u weer op pad gaat.

Maar het kan zomaar zijn dat die monteur van uw plaatselijke fietsenwinkel misschien niet de opleiding, de middelen, de reserveonderdelen of de motivatie heeft om reparaties uit te voeren aan fietsen die online gekocht zijn.

Het maken en volgen van een regelmatig onderhoudsschema

Zodra u geïnvesteerd hebt in een e-bike, wilt u uw aankoop beschermen door regelmatig onderhoud te plegen. Een goed onderhoudsschema verlengt de levensduur van uw fiets aanzienlijk en garandeert dat u altijd veilig kunt blijven fietsen.

Natuurlijk kunt u eenvoudige onderhoudswerkzaamheden zelf thuis uitvoeren. Maar uw e-bike heeft ook regelmatig professionele aandacht en afstelling nodig. Daarbij zal een monteur de onderhoudstoestand van uw fiets beoordelen en wijzen op actuele of mogelijk toekomstige problemen. Vaak worden ook software-updates geïnstalleerd die de prestaties van uw e-bike kunnen verbeteren. Het opstellen en volgen van een regelmatig onderhoudsplan is de beste manier om problemen te vermijden voordat ze ontstaan.

Als u uw fiets hebt gekocht bij een plaatselijke fietsenwinkel, is dit een fluitje van een cent. De winkel kan u een voorstel doen voor een professioneel onderhoudsschema dat gebaseerd is op uw rijgedrag. Het enige wat u dan nog moet doen is een datum in uw agenda zetten en uw fiets op tijd naar de werkplaats brengen.

Uw fiets aanpassen aan uw levensstijl

Als u uw e-bike al een tijdje in bezit heeft, dan wilt u misschien een paar onderdelen upgraden of de fiets uitrusten met accessoires zodat hij nog meer bij uw levensstijl past. Als u uw e-bike bij een vakhandel in de buurt hebt gekocht, helpen de experts u daar graag met het vinden van de producten die het beste bij uw wensen passen en die de beste prijs/kwaliteitsverhouding bieden.

Arleigh, eigenaresse van Bike Shop Girl Family Cyclery (Foto: @bikeshopgirlcom | Instagram

Nogmaals, ervaren verkopers hebben vaak persoonlijk ontelbare producten getest, van fietstassen tot kinderzitjes, aanhangers, enzovoort. Ze hebben met duizenden verschillende klanten samengewerkt en zeer nuttige fietsuitrustingen afgeleverd. Als u in zo’n winkel koopt, dan krijgt u voortdurend de nieuwste informatie en advies waardoor het leven met uw nieuwe e-bike nog aangenamer wordt.

Garantiegevallen makkelijker afhandelen

De meeste hoogwaardige e-bikes worden met een garantie van de fabrikant geleverd. Deze garantie geeft u gemoedsrust in het geval een onderdeel defect raakt en het zorgt ervoor, dat u probleemloos kunt blijven fietsen.

Niemand vindt het leuk om een garantiegeval te moeten melden. Maar mocht het dan toch nodig zijn, dan wilt u graag dat het proces zo eenvoudig mogelijk is. Als u bij een plaatselijke dealer koopt, neemt hij de garantieafwikkeling voor z’n rekening.

Uw vakhandelaar zal u helpen om te bepalen of het opgetreden probleem onder de garantie valt of niet. Als dat het geval is, zullen ze ervoor zorgen dat uw e-bike zo snel mogelijk gerepareerd wordt. Misschien hebben ze het betreffende reserveonderdeel zelfs al op voorraad. Indien niet, dan kan de vakhandelaar zijn contacten met de fabrikant of importeur aanspreken om de onderdelen zo snel mogelijk te krijgen. Uw plaatselijke fietsenhandelaar is daarom als het ware uw advocaat als het gaat om garantieaanspraken.

Maar als u uw e-bike via internet koopt, moet u zelf het gevecht aangaan om uw garantieclaim erkend te krijgen. En als er dan vervangende onderdelen binnenkomen, staat u voor de moeilijke taak om ze zelf te monteren.

Ondersteun uw plaatselijke winkeliers

Nu we de lockdown als gevolg van een pandemie hebben ervaren, hebben we allemaal een beter idee gekregen hoe fragiel onze gemeenschap en plaatselijke economieën feitelijk zijn. Uw plaatselijke fietsenwinkel is een vast bestanddeel van uw stad of dorp gebleken. Ze helpen mensen om vitale toegang tot transportmiddelen te houden, ongeacht wat er in de wereld gebeurt. Ze zijn een van de belangrijkste ondernemingen die uw gemeenschap bij elkaar houden en daarom is het belangrijker dan ooit om hen te ondersteunen – zodat ze er altijd zullen zijn als ze nodig zijn.

Related Articles


Eén van de grootste risico's van een onveilige e-bike is brandgevaar. Kies altijd voor een e-bikesysteem en accu met een UL2849-certificering als u een e-bike koopt.
E-Bike-Sicherheit
December 24, 2022

Bij e-bikes wordt vaak een maximale gewichtslimiet aangegeven, en het is belangrijk dat de meest cruciale onderdelen van de fiets - het frame en de voorvork - door een onafhankelijke partij worden getest en gecertificeerd om te garanderen dat ze bestand zijn tegen de krachten die overeenkomen met de geclaimde gewichtsbelasting.
E-Bike-Sicherheit
December 24, 2022

Het rijden met een e-bike zorgt voor een zware belasting op het frame, de voorvork, de remmen en de wielen. Er zijn betere onderdelen nodig om een soepel en stabiel rijgedrag bij hogere snelheden te garanderen en er zeker van te zijn dat u onder alle weersomstandigheden op tijd tot stilstand komt.

E-Bike-Sicherheit
December 24, 2022