Tern Electric Bikes certified to UL 2849

Wat Moet U Weten over Veilige E-Bike-Accu's

februari 17, 2023

Bij Tern is de veiligheid van klanten onze topprioriteit en daarom gebruiken we alleen e-bike accusystemen met de meest geavanceerde technologie en de zwaarste testprotocollen.

Door de toegenomen klimaatcrisis kiezen steeds meer mensen voor een duurzame manier van transport, zoals per elektrische fiets of elektrische transportfiets. De reden daarvoor is eenvoudig gezien de voordelen van e-bikes zoals geldbesparing en het vermijden van files. Hoe dan ook moeten huidige en toekomstige e-bikerijders begrijpen dat niet alle e-bikes volgens dezelfde standaards worden gebouwd.

E-bikes van lage kwaliteit en niet-geteste of niet-gecertificeerde e-bikes hebben de laatste tijd voor negatieve nieuwsberichten gezorgd, met meldingen over gevaarlijke accu's, brandgevaar, terugroepacties en zelfs rechtzaken. 

Tern is van mening dat rijders zich geen zorgen zouden moeten maken over hun e-bike die in vlammen opgaat tijdens het fietsen. Daarom zorgt ons productontwikkelingsteam voor extra voorzorgsmaatregelen. We gebruiken bijvoorbeeld alleen zeer hoogwaardige kwaliteitsaccu's die zijn voorzien van geavanceerde technologie en we testen al onze systemen zeer rigoureus. Bij Tern staat consumentenveiligheid voorop zodat u kunt genieten van zorgeloos rijplezier.

E-bike-accu's moeten veilig en betrouwbaar zijn

E-bike batteries need to be safe and reliable

Als u een van de vele mensen bent die de auto heeft vervangen door een elektrische fiets, dan weet u waarschijnlijk hoe vaak u en uw naasten de e-bike gebruiken. Misschien gebruikt u hem voor dagelijkse boodschappen of om uw kinderen of huisdieren te vervoeren. En wellicht laadt u de accu in uw huis of garage op en staat de fiets ook binnenshuis gestald.

Gezien deze nabijheid moet u erop kunnen vertrouwen dat uw e-bike en de accu('s)  in elke situatie veilig gebruikt en opgeslagen kunnen worden. Wat zijn dan de potentiële gevaren die voortkomen uit het rijden met elektrische fietsen?

Lithium-ion-accu's worden het meest gebruikt in e-bikes, maar vele exemplaren worden niet getest

De meeste elektrische voertuigen die op dit moment worden gemaakt gebruiken lithium-ion-accu's. Dankzij hun hoge energiedichtheid zijn deze accu's efficiënt, compact en betrouwbaar.

In vergelijking met goedkopere loodzuur-accu's zijn lithium-ion-accu's veel duurzamer omdat ze schoner kunnen worden geproduceerd, ze hebben een langere levensduur en zijn makkelijker te recyclen.

De voordelen die lithium-ion-accu's zo energie-efficiënt maken, zorgen er echter ook voor dat ze onder de verkeerde omstandigheden makkelijk ontvlambaar zijn, en dat kan zorgen voor flinke veiligheidsrisico's.

Accu's op Lithium-basis hebben de neiging om oververhit te raken en ze kunnen gevaarlijk zijn als ze verkeerd behandeld worden of als ze niet streng getest en gecertificeerd zijn. Daarom gebruikt Tern in zijn e-bikes alleen Bosch e-bike-accusystemen die voldoen aan de UL2849 veiligheidsstandaards, de hoogste norm die voor e-bikesystemen wordt gehanteerd.

De UL2849 veiligheidsstandaard is de gouden standaard voor e-bike-accusystemen

UL 2849 safety standard for e-bike battery systems

De UL2849 standaard is een vrijwillige e-bike accuveiligheidsstandaard die strenge testvereisten heeft om incidenten als gevolg van elektrische, mechanische of brandveiligheidsrisico's te voorkomen. De standaard is breder dan alleen de e-bike-accu - er wordt een functionele veiligheidscheck uitgevoerd op het complete e-bikesysteem.

Helaas voldoen niet alle e-bikes op de markt aan deze veiligheidsstandaards. Het certificeren van e-bikesystemen conform de UL2849-standaard voordat de fiets op de markt verschijnt, is geen wettelijke eis. En testen is duur en daarom gebruiken fabrikanten  vaak goedkopere, ongeteste elektrische systemen of kiezen ervoor om alleen de accu te testen en niet het complete systeem.

Onze veelomvattende e-bikesystemen worden streng getest om de veiligheid van onze rijders te garanderen

Tern only builds e-bikes using highly tested batteries and electrical systems

Bij Tern produceren we alleen e-bikes met uitvoerig geteste accu's en elektrische systemen. We werken met Bosch als acculeverancier, mede omdat de bedrijfsfilosofie van Bosch volledig aansluit bij die van ons. De elektrische systemen en accu's van Bosch zijn een van de weinige systemen op de e-bikemarkt die voldoen aan de UL2849-veiligheidsstandaard - een volledig vrijwillige certificering!

Bosch heeft een totaal e-bikeaccusysteem ontworpen dat volledig voldoet aan de vrijwillige UL2849-certificering. Deze conformiteit wordt garandeerd door onafhankelijke testers die onaangekondigd inspecties uitvoeren bij de Bosch productiefaciliteiten over de hele wereld.

Dit betekent dat alle Tern e-bikesystemen, inclusief de aandrijfeenheid (motor, sensoren, enzovoort), de accu, de lader, bekabeling en het display door een onafhankelijke derde partij streng zijn getest op veiligheid voor de gebruikers. Tern werkt alleen met bedrijven en leveranciers die helpen om de veiligheid van elk systeem op onze e-bikes te garanderen.

Onze e-bike-accu's zijn voorzien van de nieuwste techniek om de veiligheid te maximaliseren

Bosch certificeert al zijn e-bikesystemen met de vrijwillige UL2849 veiligheidsstandaard. En Bosch test niet alleen de accu - ze testen ook uitvoerig het complete elektrische systeem. Alle e-bike-accu's hebben een accumanagementsysteem (BMS) nodig. Maar de Bosch lithium-ion-accu's hebben een intelligent BMS dat de accucellen beschermt tegen oververhitting  en andere fouten zoals het overladen of teveel ontladen van de accu detecteert. Het slimme BMS verhoogt niet alleen de veiligheid, het vergroot ook de levensduur van de accu.

En als een accu aan het einde van zijn levensduur is, kan hij worden gerecycled. Bosch eBike Systems ondersteunt duurzame recyclingmethoden. Bij veel recyclingprocessen kan meer dan 80% van de kostbare grondstoffen worden teruggewonnen en worden hergebruikt voor nieuwe producten.

Naast het slimme Bosch BMS, zijn de accucellen ook individueel beschermd. Elektrische isolatie van elke cel voorkomt reacties tussen de cellen als gevolg van een verhoogde stroomstoot. En dankzij mechanische isolatie  - door middel van een stalen huls die voorzien is van een laag vlamvertragende kunststof - wordt elke cel ook apart beschermd tegen brand. Bovendien zijn de accu's afgedicht en beschermd tegen waterschade.

Ten slotte worden de accu's ook gemaakt in productiefacilteiten die verregaand zijn geautomatiseerd  waardoor het risico op assemblagefouten wordt verkleind.

Dit klinkt wellicht allemaal behoorlijk gecompliceerd, en dat is het ook. Door onze elektrische fietsen en e-transportfietsen te voorzien van high-tech Bosch e-bikesystemen, doet Tern er alles aan om te zorgen dat uw rijervaring leuk, duurzaam én veilig is.

Eén van de grootste risico's van een onveilige e-bike is brandgevaar. Kies altijd voor een e-bikesysteem en accu met een UL2849-certificering als u een e-bike koopt.

E-Bike-Sicherheit

Bij e-bikes wordt vaak een maximale gewichtslimiet aangegeven, en het is belangrijk dat de meest cruciale onderdelen van de fiets - het frame en de voorvork - door een onafhankelijke partij worden getest en gecertificeerd om te garanderen dat ze bestand zijn tegen de krachten die overeenkomen met de geclaimde gewichtsbelasting.

E-Bike-Sicherheit

Het rijden met een e-bike zorgt voor een zware belasting op het frame, de voorvork, de remmen en de wielen. Er zijn betere onderdelen nodig om een soepel en stabiel rijgedrag bij hogere snelheden te garanderen en er zeker van te zijn dat u onder alle weersomstandigheden op tijd tot stilstand komt.

E-Bike-Sicherheit